pühapäev, 24. märts 2013

Lihavõtted

Lihavõtted (Grenader, 2012)
Rahvasuus on käibel palju nimesid lihavõtete kohta. Eestikeelne nimetus lihavõtted on mälestus katoliiklikust ajajärgust Eestimaal ning märgib kreeka- ja roomakatoliku kiriku 40-päevase paastuaja lõppemist, millest alates sai jälle liha võtta. Paast algas vastlapäevast. Eestimaa põhja- ja lõunaosas valitsevad teatud eripärad pühade tähistamisel. Lihavõteteks munade keetmine muutus üldiseks alles 1920-ndatel aastatel.

Raamatusse Lihavõtted (Grenader, 2012) on koondatud rahvatraditsiooni ja kommete seletuse kõrval mänge, meisterdamist, toiduretsepte ja lauluviise urbepäevaks ning kiigel laulmiseks.

2014. aastal on 1. ülestõusmispüha 20. aprillil. Loe rohkem pühade kohta andmebaasist BERTA.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar