reede, 17. jaanuar 2014

Sillaotsa Talumuuseumi tegevuskava 2014. aastal

Jaanuar –veebruar
Vanaaja elu-olu rehetares
Kuidas toimis elu rehetares talvel? Tutvume talupereliikmete õiguste ja kohustustega. Loeme Kodumajanduskoja poolt kirja pandud puhtuse ja mustuse manifesti: „Korra ja puhtuse kaudu kaunile kodule lähemale!“ Vaatame eelmise sajandi alguse riideesemeid ja jalanõusid.

Muuseumitund kestab 1 tund ja 30 minutit. Grupi suurus kuni 20 inimest. Pilet 3 EUR, sisaldab teed ja karaskit

31. jaanuar Küünlapäeva tähistamine Märjamaa Sotsiaalkeskuses


Veebruar
Veebruaris. Vanaaja kool
Õpilased saavad teada, millal hakati maarahva lastele kooliharidust andma. Pakume võimalust istuda vanas koolipingis, kirjutada krihvliga tahvlile ning lahtise sulega aegade tagusele vihikulehele. Toimuvad usuõpetuse, emakeele ja rehkendamise tunnid. Riietame ühe väikese tüdruku ajastule vastavalt. Tutvume nädalaks kooli kaasa pakitud toidukotiga ja raamatupakiga.

Vahetundidel mängime vanu ringmänge.

Muuseumitund kestab 1 tund ja 30 minutit. Grupi suurus kuni 30 õpilast. Maksumus: muuseumipilet + 2 giiditasu grupi kohta.

Märts

4. märts. Vastlapäev

Tutvume vastlapäeva tegemistega: Liulaskmine – tagab linade jõudsa kasvu, kada ajamine (kaltsupall) teise mehe maa peale – ebaõnn ja õnnetus läheb ära. „Vastel“ tuleb kindlasti kotti ajada ning seajala kontidest vurriga vurritamine on vastlapäeval ka Muuseumitund kestab 1tund ja 30 minutit. Tõukekelkudega sõitmise teatevõistlus. Tutvume linakasvatusega ja töötlemisega.
Muuseumitund kestab 1tund ja 30 minutit. Grupi suurus kuni 30 õpilast.

Maksumus: a) muuseumi pilet + 2 giiditasu grupi kohta, b) Pilet 3 EUR sisaldab lisaks ka teed ja karaskit

25.märts. 65. aastat küüditamisest

Aprill
7.aprill – 16.aprill. Palmipuudest lihavõtteni ehk urbepäevast kevadpühadeni

Muuseumitunnis räägime kristlikus maailmas tähistatavatest palmipuude pühast ja ülestõusmispühadest. Millised kombed olid maarahval sellel ajal? Milliseid mänge mängiti? Kuidas mune värviti? Kõike seda saavad teada muuseumitunnist osa võtjad ja peale selle veel võtavad koju kaasa oma valmistatud munahoidmise topsi ja kirju muna.
Muuseumitund kestab 1 tund ja 30 minutit. Grupi suurus kuni 20 last.
Pilet: 3 EUR, sisaldab peale muna veel teed ja karaskit.

10. aprill Taluväärtuste seminar Märjamaa Rahvamaja kinosaalis

Mai
10. mai. Roheline turg
Muuseumiõuel on võimalik vahetada taimi teiste turulistega rahakotti taskust välja võtmata. Kevadel jääb ju kõikides peredes üle lilletaimi, istikuid jne, need võtke turule kaasa. Kaupa ja rõõmu jätkub kõigile!
Lisaks pakume praktilisi tarkusi õunapuude lõikamiseks.
Kõik tulijad teretulnud. Üritused tasuta.

Maist septembrini – ringkäik Mürgised taimed Sillaotsa aias
Mürgiseid taimi leidub meie ümber kõikjal. Enamasti ei kujuta nad meile ohtu, kui lasta neil omatahtsi kasvada. Teine lugu on aga siis, kui rebime mõnelt meile tundmata taimelt lehti, õisi või vilju, näperdame neid sõrmede vahel või - veel hullem – pistame suhu ja sööme ära. Võib juhtuda, et mõne seemne allaneelamine võib põhjustada väga raske mürgistuse, mis halvimal juhul võib lõppeda isegi surmaga.
Alates maikuu keskpaigast 2014 on muuseumikülastajatel võimalus tutvuda Sillaotsa Talumuuseumi aedades 34 erineva vähem või rohkem mürgise taime, põõsa või puuga.
Muuseumis võib tutvuda nendega iseseisvalt trükitud juhendite järgi või muuseumitöötaja juhendamisel.
Ringkäiku soovitame õpilastele ja lastele koos täiskasvanud inimesega. Kehtib muuseumi pilet.

17. mai Muuseumiöö
Autogramminäitus ja kohtumine kirjanikega.

Mai teisel poolel, kui puudel mahlad jooksevad. Karjasepäevad.
Muuseumitunnis saavad lapsed teada, millised loomad läksid vanasti kevadel karjamaale. Milliseid maagilisi toiminguid tehti loomadega nendele hea tervise ja sigivuse tagamiseks? Mida tehti karjalapsega, et ta oleks virk ja kraps ning ei jääks magama? Rollimängud: Võimalus olla lehm, lammas, siga jne. …
Valmistame lepakoorest vilepille ja karjasepasuna, küpsetame pulgasaia, joome kasemahla või taimeteed.

Muuseumitund kestab 1 tund ja 30 minutit. Grupi suurus kuni 30 last.
Pilet: 3 EUR
Juuni.
6. juuni Velise Ap. Õigeusu kirikus Kammerkoor FLORA kontsert
7. juuni. XXVII Suviste kiigepidu Sillaotsa kaasikus

Juuli
2. juuli. Heinamaarjapäev
Tutvume taimedega värvimise imelise maailmaga. Tulemuseks saadud kordumatut värvitooni lõngavihid võtavad osalejad koju kaasa. Vajalikud kemikaalid on muuseumi poolt. Kohv ja pirukas on ka hinna sees.
Grupi suurus kuni 15 inimest. Registreeruda! Pilet: 4 EUR

12.juuli kell 19.00 Vabaõhuetendus Kirsiaed, esitab Topelt-Kiiks

24. juuli kell 19.00 Velise Ap. Õigeusu kirikus Raple kirikumuusika festivali kontsert Collegium Musicale

26.juuli kell 19.00 Vabaõhuetendus Järvakandi????


August.
9. august kell 19.00 Vabaõhuetendus Kirsiaed, esitab Topelt-Kiiks
15. august. Rukkimaarjapäev

Rukkimaarjapäev tähistab rukkikülvi algust. Rahvasuu kõneleb, et rukkikülviga tehti algust kolm päeva enne rukkimaarjapäeva. Rukkimaarjapäeval ei tohtinud külvata, siis läks seeme ussitama. Rukkilõikusega tuli algust teha alati laupäeval. Muuseumis on võimalus sirbiga vilja lõigata ja rukkihakki teha, saab punuda omale rukkipärja ning uudseleiba võiga pakutakse ka. Esimesed õunadki on maitsmiseks laual.
Kõik tulijad teretulnud. Üritus tasuta.
September
September- oktoober. Talutööde aastaring. Muuseumipedagoogi on võimalik kutsuda kooli/lasteaeda. Tutvustab rahvakalendrit talurahva elus, suve- ja talvepoolaasta tegevusi ning toimetusi talus.
Muuseumitund kestab 45 minutit. Grupi suurus - üks klass korraga.

Pilet: 1 EUR õpilane ja 7 EUR-i giiditasu klassi kohta.

September II – III nädal

Talutare konverents koostöös Eesti Vabaõhumuuseumiga

22. – 26. september. Sügistööd talus
Muuseumipere ootab igal sügisel lasteaedade lapsi ja koolide õpilasi osalema muuseumitundidesse, et üheskoos kiiremini hakkama saada rehepeksuga ja linatöödega. Õpime tundma teravilju ja mida nendest valmistada saab. Võimalik maitsta omaküpsetatud rukkileiba võiga.
Muuseumitund kestab 1tund ja 30 minutit. Grupi suurus kuni 30 last. Maksumus:
a) muuseumipilet + 2 giiditasu grupi kohta.
b) Pilet 3. EUR – lisaks võimalik maitsta omaküpsetatud rukkileiba võiga

29. september. Mihklipäev 
Mihklipäevaks pidi olema ader aia peal, naeris koopas ja naised toas. See tähendas, et rahvakalendris oli suvepoolaasta lõppenud ja algas talvepoolaasta.
Muuseumis on võimalik mihklipäeval osa võtta rehepeksust nii vartade , pintade kui ka rehepeksugarnituuriga. Vanasti öeldi, et lina sureb üheksa surma enne, kui temast riie sai. Ka linatöötlemisega seotud tegevustest on mihklipäeval võimalik osa saada.
Grupi suurus: kõik tulijad teretulnud.
Maksumus: tasuta

Oktoober
Oma käega voolitud rukkileib. (FIE –lt sisseostetud tegevuspäev.)

Pakume võimalust leivapäeval osalejatel jahvatada käsikiviga teradest rukkijahu, sõtkuda leivatainast ja voolida oma leivakakk. Kuni leivad küpsevad tutvutakse muuseumiga ja lapsed täidavad küsimuslehed, et selgitada välja tublimad õppekavas osalejad. Lasteaedade lapsed mängivad päevateemalist täringumängu. Parimatele on muuseumi poolt auhinnad.
Sooja leiva võiga võimaldab muuseumipere ühise laua ümber ära süüa. Joogiks on taimetee ja piim. Kaasa palume võtta põlled ja rätikud.
Leivapäev kestab 2 tundi. Grupi suurus 10 -25 inimest. Maksumus ????

Muuseumitund „Kuidas valmib rukkileib“
Muuseumitund kestab 1 tund ja 30 minutit. Grupi suurus kuni 30 last.
Pilet: 3 EUR

November
3. -7. november. Ootame mardisante
Mardipäev tähistab hingede aja lõppu. Naised hakkasid toas käsitööd tegema, mehed tegid puutööd või läksid metsatööle. Oluline komme oli mardiks käimine. Maskeeriti end mardipereks, kes olid mustades riietes ja karvased. Käidi perest – peresse. Kontrolliti pererahva tublidust. Sooviti häid soove, mis olid seoses põllundusega. Muuseumipere abiga saab end kurssi viia, kuidas end riietada, mida laulda ukse taga, mida soovida pererahvale, milliseid ande andis pererahvas. Õpime valmistama mardimaske. Maitseme odrakaraskit ja taimeteed.
Muuseumitund kestab 1tund ja 30 minutit. Grupi suurus kuni 30 last.
Pilet: 3 EUR

24. – 25. november. Ootame kadrisante
Kadrid on maskeeritud ilusateks valgesse riietatud naisteks – tüdrukuteks. Perest – peresse käis kadripere. Kadrid tõid karjaõnne. Eriti lambaõnne. Kontrolliti pererahva kudumisjärge. Tuleb teada, mida laulda ja soovida. Eriti palju õnne on pererahval oodata siis, kui kadri „pissib“ – pritsib vett. Pererahvas jagab tänuks jälle ande. Kuna lambad on kadripäeval teemaks, siis vaatame koos ka lambavillaga tehtavaid tegevusi. Maitseme odrakaraskit ja taimeteed.
Muuseumitund kestab 1 tund ja 30 minutit. Grupi suurus kuni 30 last.
Pilet: 3 EUR
Detsember
8. - 12. detsember. Jõulud on tulekul.
Algavad suured ettevalmistused aasta tähtsamateks pühadeks. Muuseumipere ei vaeva lapsi pika jutuga vaid pakub erinevaid tegevusi. Jagame lapsed gruppidesse ja pakume nendele võimalust omale mesilasvahast küünal kasta, piparkoogile kaunistus teha, looduslikest materjalidest kuldseid jõulupuu ehteid valmistada ja mängida vanaaegseid jõulumänge. Kõik enda poolt valmistatud asjad pakime programmis osalejale kaasa. Püstkojas on süüdatud jõululõke.
Muuseumitund kestab 2 tundi. Grupi suurus kuni 30 last. Pilet: 6 EUR
15. detsember - 19. detsember. Jõulupidulised oma eeskavaga
Võimalik muuseumi ruume rentida. Maksumus 15 EUR tund

Muuseumitundide ja muuseumi külastuste puhul saab 1 õpetaja oma klassiga tasuta kaasa. Lasteaedadel 1 kasvataja 10 lapse kohta tasuta.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar