esmaspäev, 19. aprill 2010

Ado Köögardaal "Väljasõidud Eestis"


Ado Köögardaal (1891-1957) oli Keila koguduse õpetaja 1921-1957 ning Lääne-Harju praost alates 1935. aastast. Lisaks ametisõitudele võttis Köögardaal ette ka väljasõite perekonna ja tuttavatega. Päevaraamatutes on autor kirjeldanud üksikasjalikult ka siitkandi vaatamisväärsust- Varbola linnust ja sealset kanti (Kernu, Põlli, Ruunavere, Vardi, samuti ka Rapla ümbrust(Hageri, Kohila, Lohu, Nissi, Pajaka) ja Loone linnust. Päevaraamatu väljavõtteid ilmestavad autori fotod.
Raamatu on välja andnud kirjastus Atlex (2009) ja see on koostatud Harjumaa muuseumi näituse põhjal. Soovitan ajaloohuvilistel lugeda, sisaldab huvitavaid fakte ja tähelepanekuid 1920-30. aastate Eestimaa eri paigust ja võrrelda, kuidas loodus ja paikkond vahepeal muutunud on.
Katkend Varbola teekonnast 30.05.1924: "...Vallamajast muinaslinnani oli läbi metsade umbes 4 kilomeetrit, teed mööda- 5. Läksime metsi mööda, tulime teed mööda. Varbola vald on oma nimetuse ühe kooliõpetaja Kuljuse pealekäimisel saanud endise Varbola maalinna järele. Varbola maalinna ennast nimetatakse praegu Nissi Jaanilinnaks. Kes esimest korda Varbola maalinna vaatama läheb, see teda naljalt üles ei leiaks. Maalinn on praegu ju metsaga täiesti kattunud....Sealsamas tee ääres on ka üks suur raudkivi iseäraliku välimusega. Tundub, et see kivi ei ole mitte harilik, vaid arvatavasti ohvrikivi."

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar