laupäev, 26. aprill 2014

Põrgupõhja punkri makett jõuab Tiduvere metsa Vigalasse

Vigala vallas Tiduvere küla lähedal metsas Rapla maakonnas ehitab Põrgupõhja Risti selts üles Eesti metsavendluse ajaloos ilmselt ühe tuntuma metsavendade kogunemiskoha, Põrgupõhja punkri.
 1946. aasta kevadel loodi vastupanuks nõukogude okupatsioonile  Läänemaal põrandaalune metsavendade organisatsioon relvastatud võitluse liit, mille staabipunker Põrgupõhja asus Tiduvere küla lähistel metsas.
"Nende eesmärk oli kaitsta meie inimesi, kuid kahjuks 1947. aasta 31. detsembril see staabipunker hävitati. Siin sai surma kaks inimest: Asta Jõesaar ja Jaan Roosi. Selle mälestuseks me püüame praegu panna üles selle staabipunkri maketi, kus võivad kõik inimesed käia mõtisklemas," selgitas Põrgupõhja seltsi juhatuse liige Toomas Tõnisson.
Esimest korda seati Põrgupõhja punkri makett üles möödunud aastal okupatsioonide muuseumis. Põrgupõhja seltsi eestvedamisel ja muuseumi toetusel jõuab see nüüd Tiduvere metsa, õige punkrikoha vahetusse lähedusse.
Metsavendluse uurija Martin Andreller ütles, et õige pea avaneb kõigil huvilistel võimalus oma silmaga näha, kui karm oli meeste elu metsas ja et mitte kõik metsavendade punkrid ei asunud maa all.
"Kui huviline on oma suvisel ringreisil mööda Eestit, satub Vigalasse ja tuleb siia punkri juurde, siis ta näeb autentset punkri kohta, kus saab tutvuda ka selle punkri rekonstruktsiooniga ja miks mitte, ka siin ööbida, kui ta tahab," rääkis Andreller.
Põrgupõhja punker valmib võimalikult esialgsel kujul mai lõpuks, mil on plaanis seal korraldada ka üks mälestusüritus.
"Me peame mäletama oma lähiajalugu, oma lähiminevikku. Ja kuna metsavendlusest, relvastatud vastupanutegevusest nõukogude perioodil räägiti vastavas võtmes - nagu sobis nõukogude võimule -, siis nüüd on küll viimane aeg ausalt asjadest rääkida," ütles Andreller.
Link videouudisele siin.

Allikas: ERR koduleht

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar