pühapäev, 22. aprill 2012

Aino Pervik 80

22. aprillill on kirjanik Aino Perviku sünnipäev.

neljapäev, 19. aprill 2012

Märjamaa Valla Raamatukogus on müügil kirjanik Harri Jõgisalu mälestusteraamatud


Märjamaa Valla Raamatukogus on müügil kirjanik Harri Jõgisalu mälestusteraamatud:
"Mälestused I" (Faatum OÜ, 2011) ja II osa: "Märjamaalt Tallinna ja kaugemale" (Ilmamaa, 2011)

teisipäev, 17. aprill 2012

Lugemis- ja vaatamissoovitus: "Me peame rääkima Kevinist"

Shriver, L. "Me peame rääkima Kevinist" (Varrak, 2008)
Samanimelise raamatu põhjal valminud romantiline draama linastub Märjamaa kinos reedel, 20. aprillil kell: 17.00, 19.00, 21.00 (filmi kestus: 1 tund 55 minutit). Alla 12- aastastele ei soovitata.

Raplamaa sotsiaaltöötaja 2012 on Sirje Praks

Esmaspäeval, 16. aprillil andis Rapla maavanem üle auhinnad maakonna parimatele sotsiaaltöötajatele ja terviseedendajatele. Konkursile esitati kokku 11 kandidaati sotsiaalvaldkonnast ja 6 terviseedendajate seast.
Maakonna parima sotsiaaltöötaja tiitli pälvis Märjamaa valla lastekaitsetöötaja Sirje Praks. Sirje on aastaid tegutsenud pühendunult ja hingega oma erialal. Korraldanud lastelaagreid ja paljusid teisi lasteüritusi. Ta on tegev MTÜ Rapla Lastekaitseühingu juhatuse liikmena ja vabatahtlikuna paljudes sotsiaalvaldkonna projektides.
Õnnitlused Sirje Praksile ja jätkugu tal veel kauaks indu ja jaksu!
"Raplamaa aasta sotsiaaltöötaja ja terviseedendaja valitud" Raplamaa Sõnumid (2012) 17. aprill lk. 2
"Sirje Praks: võõraid muresid ei ole" Raplamaa Sõnumid (2012) 2. juuni, lk.6

Südamenädala loeng 18. aprillil Märjamaa raamatukogus

Kolmapäeval, 18. aprillil kella: 17.30-19.00 Märjamaa raamatukogu 2. korruse saalis loeng "Terved hambad läbi elu". Lektor Lili Lutsar.

Sulu külamaja avamine 14. aprillil 2012

Laupäeval, 14. aprillil 2012 avati pidulikult Sulu külamaja.

Lähemalt loe Reet Saare artiklit ajalehest Märjamaa Nädalaleht (18.04.2012)

teisipäev, 10. aprill 2012

Talgud Sillaotsa Talumuuseumis 30. aprillil 2012

Talgud Sillaotsa Talumuuseumis esmaspäeval, 30. aprillil kell: 16.00-18.00. Talgutele saab registreeruda siin.
Velise Muinsuskaitse Seltsi ja Velise KHSi traditsioonilised talgud Rootsi kuninga sünnipäeva tähistamiseks on jõudnud Sillaotsa Talumuuseumi maile. Peale talvist hooldustööd on lume alt välja sulanud hulgaliselt oksi ja risu, mis on vaja enne enne rohu kasvamist ära koristada. Siis on suvel pargis mõnus jalutada ja laululinde kuulata.

pühapäev, 8. aprill 2012

Peotäis põrmu, Andrei Ivanov

Andrei Ivanov "Peotäis põrmu" (Varrak 2011)
Romaan „Peotäis põrmu” räägib minavormis mehest, kes Skandinaavias seitse aastat elanuna saabub tagasi kodulinna Tallinna, asudes tööle edukas ettevõttes. Peategelane ei leia kodumaal enam iseendale kohta. Sündmused toimuvad pronksiöö eel ja järel.
tsiteerin ridu raamatust: ...Ta ütles, et kuni ta pangas töötas, ei tulnud vene mehed talle ligigi ja isegi ei vaadanud ta poole!
"Sest vene mehed kardavad ületriigitud eesti naisi, " sõnas ta.

laupäev, 7. aprill 2012

Loe ja vaata: "Rentslimiljonär"



Kirjastuselt Varrak ilmus 2006. aastal Vikas Swarupi raamat "Miljardimäng".
Samal aastal luges katkendeid järjejutuna Vikerraadios näitleja Tambet Tuisk.
Järjejutt on järelkuulatav ERR arhiivis (helifaili kuulamiseks pead sisse logima). Loe arvustust siit.
Swarupi raamatu põhjal valmis 2008. aastal film pealkirjaga "Rentslimiljonär", mis on võitnud 8 Oscarit ja 4 Kuldgloobust. 2009. aastal ilmus kirjastuselt Varrak "Miljardimängu" kordustrükk (uueks pealkirjaks "Rentslimiljonär").
Filmi vaatamissoovitus: Vaata pühapäeval, 8. aprillil TV3 kanalilt kell: 21.30 filmi "Rentslimiljonär" (USA_Inglismaa, 2008)


neljapäev, 5. aprill 2012

Raamatutagastusmasin Märjamaa Valla Raamatukogus



Alates 4. aprillist 2012 on Märjamaa Valla Raamatukogus võimalus laenutatud raamatud tagastada raamatukoguhoidja vahenduseta. Esialgu saab raamatuid tagastada vaid raamatukogu lahtiolekuaegadel. Tulevikus on võimalik raamatuid tagastada ka ööpäevaringselt. Kõigil Märjamaa raamatukogu registreeritud lugejatel, kellel on kehtiv ID-kaart(vahekoridori sissepääsuks) saavad tulevikus tagastada raamatuid ka siis, kui raamatukogu on suletud. Kes on kasutanud taaraautomaati, sellele ei peaks uue seadme käsitsemine raskusi valmistama. Peale raamatute tagastust trükib printer ka tšeki tagastatud raamatute nimekirjaga. Piltidel on näha masina eestvaade ja seadme tagumine osa, kuhu tagastatud raamatud lindilt jõuavad. Eestis on taoline seade ainukesena rahvaraamatukogudest nüüd Märjamaal. Seade tarniti Soomest. Samal tööpõhimõttel tagastusautomaat on Eestis kasutusel veel Tallinna Tehnikaülikooli raamatukogus.

Ühiskond ja raamatukogu: vaade ajaloole

Tänases ajalehes Sirp (5. aprill 2012) annabToomas Schvak lühikese ülevaate äsjailmunud Konrad Kikase raamatust: "Ühiskond ja raamatukogu: vaade ajaloole". (Tallinna Tehnikaülikooli Kirjastus, 2011, 166 lk.).
Konrad Kikas (8. veebruar 2008-11. veebruaril 2012) oli tunnustatud raamatukogundustegelane.

kolmapäev, 4. aprill 2012

Mikk Sarv kutsub Eesti Rahva Muuseumi valmimisele kaasa aitama

Kindlasti on veel paljudel meeles Eesti Rahvusraamatukogu ehitus ja nii mõnigi meie seast käis vabatahtlikuna kaasa aitamas raamatukogu valmimisele.
Nüüd on pikalt vindumas Eesti Rahva Muuseumi uue hoone ehitus.
Mikk Sarv kutsub muuseumi tulevasse asukohta sümboolset nurgakivi asetama ja kõiki meie vägeva rahva esindajaid kokku laulma ja loitsima.

Vahur Kersna 50

Täna saab 50. aastaseks Vahur Kersna. Lugematute saavutuste kõrval üllitas juubilar eelmise aasta lõpul ka raamatu. Hetkel on Kersna raamat "7x7" (Vahur Kersna 2011) rahvaraamatukogude edetabelis loetavuse poolest jätkuvalt esikohal.

teisipäev, 3. aprill 2012

Märjamaa Nädalaleht

Loe koduvalla uudiseid Märjamaa valla kodulehelt. Märjamaa Nädalalehte saab lugeda siit: https://marjamaa.kovtp.ee/et/nadalaleht-pdf-versioonis
Ajalehenumbrid on lugemiseks aastast 2007- (pdf vormingus).

Traktorite ja põllumajandusmasinate ülevaatus Valgus on 18. aprillil

OÜ TAVS annab teada:
Traktorite ja põllumajandusmasinate ülevaatus Valgus kuivati juures
kolmapäeval, 18. aprillil 2012 kell: 9.00-12.00

Ülestõusmispühade teenistus Velise kirikus

Suurel reedel, 6. aprillil 2012 kell: 11.00 Velise Ristija Johannese kirikus Ülestõusmispühade teenistus. Teenib preester Kuldar Rajapu.

esmaspäev, 2. aprill 2012

Näituseeksponaat ERM- i näituselt

Eesti Rahva Muuseumis Tartus avati 17. veebruaril näitus: "Ostupalavik.Tarbimiskultuur Eestis 1990. -2000. aastatel."
Üks näitusel eksponeeritud eksponaatidest on 1993. aastast president Lennart Meri kasutuses olnud satelliittelefon (38 kg).

Uue ID-kaardiga jäi raamatukogus laenutamisel hätta

ID-kaardi tarkvara uuendamisest teadmatusse jätmise tõttu ei saanud raamatukogutarkvara URRAM laenutusmoodulis kasutada uuemaid ID-kaarte. Lähiajal peaks probleemile lahendus leitama. Loe Rein Siku artiklit "Raamatukogud jäid uue ID-kaardiga hätta" Eesti Päevalehtest (2. aprill 2012)

Raamatutagastusmasin jõudis täna Märjamaa raamatukokku


Täna, 2. aprilli hommikul saabus Soomest Märjamaa raamatukokku kohale raamatutagastusmasin. Ülespanek ja seadistamine võtab veel paar päeva aega. Samuti lõpetati edukalt katsetused rahvaraamatukogude raamatukogudetarkvara URRAM laenutusmooduliga. Varsti saab siis raamatuid Märjamaa raamatukokku tagastada ka väljaspool raamatukogu lahtiolekuaegu. Täpsem info raamatutagastusmasina kohta edaspidi, kui masin juba töökorda seatud on.
Sellelaadne seadeldis on Eestis esmakordselt kasutusel rahvaraamatukogus Märjamaal.
Pildil: 3. aprillil 2012 esitles Märjamaa raamatukogus seadme tarnija ja paigaldaja Soomest raamatukogutöötajatele tagastusmasinat ja andis juhiseid edaspidiseks tööks.
Rohkem pilte näeb siit. Pildid: Ave Kusmin

pühapäev, 1. aprill 2012

Muudatused raamatukogus 1. aprillist

Alates 1. aprillist on mõningad muudatused raamatute laenutamisel. Eelisjärjekorras teenindatakse lugejaid, kes laenutavad raamatuid, mida keegi ei loe(soovijatele jagatakse tasuta piima). Raamatute tagastamisel tuleb esitada loetu põhjal essee. Iga loetud raamatu eest saab lugeja boonuspunkte, millega igaüks oma mõistliku äranägemise järgi talitada võib. Raamatukoguhoidja peab iga lugeja kohta arengumappi, kuhu teeb märkmeid lugeja arengu kohta (vastavalt vajadusele peab raamatukoguhoidjal lugeja lugemust ala-või üledoseerima).
Ajaviitekirjandust laenutatakse ainult iga kuu kolmanda reede ennelõunal. Väliskirjandust laenutatakse paariskuupäevadel kord nädalas teisipäeviti. Teatmekirjandust, mida ei ole viimase kolme aasta jooksul laenutatud, võib nüüd laenutada ka praktiliseks otstarbeks ja pikemaks ajaks(teatmekirjanduse laenutamisel tuleb esitada haridust tõendav dokument). Erisoovide puhul (näiteks sobivas värvitoonis ja suuruses raamatute komplekteerimine) üle kümne eksemplari puhul tellimuse täitmise tähtaeg kolm päeva. Pannialusena kasutatavad raamatud tuleb tagastada algses seisus koos panniga.
Kaduneljapäeval raamatuid ei laenutata.
Samuti teostatakse raamatukogus kingsepa- ja õmblustöid, võimalus teha dokumendifotosid. Pesupesemine, juukselõikus. Olemas supiköök. Võimalus osta käsimüügiravimeid ja postmarke. Katsetusjärgus on ka autode rehvivahetusprojekt. Esimesed raamatukoguhoidjad lõpetavad peatselt hambaarsti algtaseme koolituse . Kuna tegu on projektipõhise ettevõtmisega ja kõik seadmed ja materjalid on soetatud projektirahadega, on teenused kasutajatele tasuta. Head tarbimist!